Различният футболен финал

30 юни 2002 г.

 

Целият свят е вперил поглед във финала на Световното първенство в Япония и Южна Корея, където Германия и Бразилия се изправят един срещу друг, за да определят най-добрия отбор на планетата.

Но в тази публикация ще Ви разкажем за друга среща. Среща, която се провежда по същото време на 4771 км от стадиона в Йокохама. В мача, наречен „Още един финал“, се сблъскват най-слабите национални отбори в света. Бутан, който заема предпоследното, 202-ро място в класацията на ФИФА и остров Монсерат- малка отвъдморска територия на Великобритания в Карибско море , който е на последното място в класацията на националните отбори. Мачът се играе пред 25 000 зрители на стадион “Чанглимтанг” в Тхимпху, столицата на Бутан. Домакините печелят убедителна победа с 4:0 благодарение на хеттрика на нападателя Вангай Дорджи (4 ‘, 67’, 78 ‘) и гол на Динеш Четри (76’). След мача и двата отбора получават символична купа, тъй като това е случаят, когато основното не е победата, а участието.

Проектът е замислен и заснет от холандската рекламна агенция KesselsKramer “… с намерението да подчертае и да съобщи на по-широка аудитория, че футболът не трябва да бъде толкова фокусиран само върху крайния успех.

Вместо това, футболът- спорт, който преминава всички национални граници, може да се разглежда по-просто. Като средство за обединяване на хората, общуване и приятелство. ” Идеята на холандците е одобрено от ръководството на ФИФА, където считат за основателна причина още веднъж да покажат, че „футболът е празник, достъпен за всички. Спорт, който обединява народите и културите“. Филмът на Крамер е признат за най-добър документален филм на филмовия фестивал в Авиньон през 2003 г. както и ппечели специална награда на Международния филмов фестивал на Бермудите 2003г.

Вижте краткия клип за този невероятен футболен празник тук

Виж всичко в БЛОГът ни